Frankensteins monster av Mary Shelley

Den unge vetenskapsmannen Victor Frankenstein skapar ett monster utav likdelar och ger monstret liv genom blixtar i ett oväder. Sedan lämnas monstret ensamt för att klara sig själv. Monstret försöker få kontakt med människor men alla flyr. Monstret känner sig extremt ensam och inser att det är honom det är fel på. Fylld av hat dödar han några människor och söker sedan upp sin skapare för att få honom att göra ett till monster som han kan dela sina känslor med. Victor Frankenstein går först med på förslaget men ångrar sig sedan i sista stund. Han inser att han inte kan fortsätta att skapa ondska. Monstret dödar sin skapare och flyr sedan ut på ishavet.

 

Frankensteins Monster är skrivet utav Mary Shelley och kom ut 1818. Mary gjorde som hon själv ville, hon fick flera barn fast hon var ogift och uppförde sig inte alls som en kvinna på den tiden borde ha gjort. Hon flydde från London med sin livskamrat och några andra brittiska kulturpersonligheter. De hamnade i Schweiz och där kom en i gruppen på att alla skulle skriva varsin skräckhistoria. Mary var den enda som fick ihop sin historia och 1818 kom Frankensteins Monster ut till allmänheten och blev genast väldigt populär kanske för att det var något nytt och spännande och fick folk att tänka till om hur långt man ska låta vetenskapen gå. Idag är boken fortfarande populär och den har även blivit film. Även andra författare har ”härmat” hennes historia och gjort egna versioner. Idag är det väldigt populärt med monster och andra skrämmande figurer

Låt den rätte komma in

 Låt den rätte komma in är en svensk skräckroman som är skriven av John Ajvide Lindqvist. Den kom ut på marknaden 2004 och har fått mycket bra recensioner. (http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170371253)    

Örjan Abrahamsson skrev i Kristianstadsbladet ”Miljöskildringen och personteckningen är skarp och levande, den psykologiska inlevelsen är stark och övertygande, och berättelsen drivs framåt med en härlig känsla för dialog, nerv och dramatik. (…) Låt den rätte komma in är en uppenbarelse i svensk litteratur. Det är en stilfull, spännande skräckroman och en smärtsamt gripande bardomsskildring med frän stank av svensk förort. Det är kanske alltför tidigt på året för att tala om årets svenska debutant. Så vi väntar med det. För övrigt kommer frågan snarast handla om Låt den rätte komma in är årets bästa svenska roman. Så bra är den” (http://www.ordfront.se/Bocker/Pocket/Latdenrattekommain.aspx)

 Boken utspelar sig 1981 i en Stockholmsförort som heter Blackeberg. Där bor en tolvårig pojke med namnet Oscar, han bor i ett höghusområde med sin mamma. En dag träffar Oscar på en egendomlig tjej på gården utanför sin lägenhet. Hon heter Eli och har flyttat in i lägenheten bredvid Oscar. Något är annorlunda med Eli, hon är en vampyr. Eli blir Oscars första riktiga vän och snart förstår han vad som gör henne annorlunda, men han tycker om henne lika mycket för det. (http://www.ordfront.se/Bocker/Pocket/Latdenrattekommain.aspx)

 Oscar och Eli är huvudpersonerna i berättelsen, samtidigt som det finns många andra karaktärer med stor betydelse för bokens handling. Håkan, mannen som hjälper Eli att skaffa blod så att hon kan fortsätta leva utan att behöva visa sig som sitt rätta jag ute i samhället. Mobbarna, ett gäng pojkar som så fort de får tillfälle tar chansen att trycka ner Oscar och få honom att må dåligt.

Vi tror inte att vampyrtemat är det viktiga med Johns bok, det finns ett annat budskap. Boken handlar egentligen om barn utsatthet i samhället, om barn som små människor med inte så mycket att säga till om. Det som berör oss är hur elaka barn egentligen kan vara, det är många som är ”på” Oscar utan att några vuxna ”ser” eller gör något åt det. Att han använder sig av vampyrtemat är nog för att göra berättelsen intressantare, det är ett hett aktuellt tema som många har fått intresse för.

Låt den rätte komma in är ovanlig eftersom det är en svensk författare som skrivit en svensk skräckroman. Kanske är det just därför som den gjort sån succé både i Sverige och utomlands. Boken har även filmatiserats och fått det Nordiska filmpriset på Göteborgs filmfestival 2008 samt vunnit första pris på Tribeca-festivalen i New York.(http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170373426)

Om jag kunde drömma

 Om jag kunde drömma, eller Twilight som originaltiteln är, utgavs 2005 och är skriven av Stephenie Meyer. När hon var mamma-ledig så fick hon en natt en väldigt stark dröm och den inspirerade henne till att börja skriva berättelsen (http://www.stepheniemeyer.com/bio.htm). När den publicerades 2005 blev det en enorm succé och det gjorde att hon skrev tre böcker till i serien, The Twilight Saga. Om jag kunde drömma filmatiserades 2008 och det gjorde serien till en ännu större succé. Den andra boken, När jag hör din röst (New Moon) filmatiserades året därpå och nu väntar alla på att den tredje boken, Ljudet av ditt hjärta (Eclipse) ska komma ut på bio i juni 2010. När Så länge vi båda andas (Breaking Dawn) ska filmatiseras är inte bestämt ännu. (http://en.wikipedia.org/wiki/Stephenie_Meyer).

Om jag kunde drömma handlar om Bella Swan som är nyinflyttad i den lilla staden Forks. Redan första skoldagen märker hon att det finns några som definitivt skiljer sig från mängden, men hon dras ändå av någon anledning till dem. En av de första hon stöter på är Edward och efter lite forskande förstår hon att Edward och hans familj inte är som alla andra, de är vampyrer. Trots att hon vet att det är farligt så blir hon ändå förälskad i Edward och hennes liv blir aldrig mer sig likt. (Stephenie Meyer, Om jag kunde drömma, 2005).

Bella och Edward

Bella och Edward

Verket handlar inte bara om vampyrer, utan innehåller också mycket romantik, eftersom det här egentligen är en kärlekshistoria mellan Bella och Edward. Romantiken gör att berättelsen blir mer spännande och livfull. Ofta förknippas vampyrer med mycket skräck och blod, då är det ofta bara en fråga om liv och död. Nu väver man istället in romantik, vilket gör hela berättelsen lite mer oförutsägbar och därför skiljer den sig så från mängden. Det är fortfarande en fråga mellan liv och död, men det står nästan i skuggan av den näst intill omöjliga kärleken mellan Bella och Edward.

Stephenie Meyers serie har återuppväckt vampyrhysterin. Hon har gjort en modernare tolkning av vampyrer där de vill försöka leva ett så mänskligt liv som möjligt och fått vampyrer att inte framstå som monster utan mer sympatiska och man får se dem ur ett annat perspektiv. Hennes berättelser har blivit en enorm succé och både läsare och författare har fått upp ögonen för vampyrgenren. Det har skrivits böcker och gjorts filmer som till exempel  Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist, och det har även skrivits låtar som Jag är en vampyr av Markus Krunegård.

Secret window, secret garden

Stephen King

Den här novellen handlar om den berömda deckarförfattaren vid namn Morton ”Mort” Rainey som bor vid sin avlägsna sjötomt. Han är i skilsmässa med sin fru som var otrogen mot honom under några månader. Han upptäckte henne på ett motell med en annan man vid namn Ted Milner. Ett halvår efter det besöks han av en skum man vid namn John Shooter. John påstår att Mort har kopierat en bok som John skrivit. Han hotar Mort med allt möjligt och säger att han inte får kontakta polisen. Mort vet att han inte har kopierat någons bok och han försöker bevisa för John att han skrev boken före honom. Men efter att hans hund blivit mördad och hans frus hus blivit nerbränt börjar han bli riktigt rädd. John Shooter är tydligen kapabel till att gå ur långt som helst.

 De viktigaste personerna är Mort Rainey, John Shooter, Morts fru Amy Rainey och hennes nya man Ted Milner. De viktigaste händelserna är de återkommande besöken av John Shooter och när Mort börjar förstå hur allting hänger samman.

Novellen kom ut i september 1990 i ”Four past midnight”. År 1990 var Stephen King i sitt esse och novellen blev väldigt populär med en gång, senare blev den även filmatiserad. Det är en spännande skräck/thriller som än idag är väldigt populär. Huvudrollen spelas av Johnny Depp.

 Secret window, secret garden är viktig för den här genren, det är ett typiskt verk av Stephen King, och en av hans bästa enligt mig. Verkets styrka är spänningen och att det är så lätt att leva sig in. Väldigt bra skriven, och man känner sig inte riktigt som sig själv när man läst en stund. Det här har de även lyckats med i filmen, man sitter på helspänn hela tiden och undrar vad som kommer hända härnäst, enda in i slutet.

Svindlande Höjder (Wuthering Heights) av Emily Brontë

Boken Svindlande Höjder gavs ut för första gången år 1847, bara ett år före författarens död, då hon bara var 30 år gammal. Det var hennes enda verk, förutom många dikter som hon också skrivit.[1] Boken översattes till svenska först år 1927.[2] Emily och hennes två systrar, Anne och Charlotte, gav ut böckerna Wuthering Heights, Agnes Grey, och Jane Eyre under samma år. På den tiden så tyckte man bäst om Jane Eyre, men på senare tid så har Wuthering Heights blivit mer och mer populär.[3] Emilys bok utmanade verkligen sin samtid, och hon fick länge stå i skuggan av sin syster, men sedan började man anse att hon var modernare författaren av systrarna.[4] Många filmer som är baserade på Emily Brontës roman, har spelats in genom åren. Anledningen till bokens succé är antagligen att boken innehåller mycket av människans mörkare, dolda sidor. Både boken som sådan och huvudpersonen Heathcliff har även mycket mörka, våldsamma och hatiska sidor. Därför blev nog boken den stora klassiker den är i dag.[5] En annan sak som gör boken speciell är att den ger en annan bild av kvinnan, mer som en fri och jämlik individ jämfört med samtida romaner.[6]

I berättelsens början kommer Mr Lockwood till Wuthering Heights, för att han ska hyra huset Thrushcross Grange, av Mr Heathcliff som är båda husens ägare. Mr Lockwood tvingas övernatta på Wuthering Heights, efter som det blir dåligt väder. På natten drömmer han konstiga drömmar om Catherine Earnshaws spöke som vill bli insläppt genom fönstret till hans rum. Han blir förstås väldigt nyfiken, och när han kommer till Thrushcross Grange ber han hushållerskan att berätta om Catherine Earnshaw, och det gör hon.[7]

Berättelsen handlar om hittebarnet Heathcliff, som blir omhändertagen av Mr Earnshaw, som äger huset Wuthering Heights, och uppfostras tillsammans med de andra barnen i huset, Catherine och Hindley. När de växer upp så blir Heathcliff och Catherine mycket förälskade i varandra, men Hindley känner ett stort hat mot Heathcliff, och när fadern dör, så tvingar han Heathcliff att arbeta som dräng på gården.[8] Catherine blir väldigt god vän med en av grannfamiljerna, Familjen Linton, och speciellt med Edgar Linton, som så småningom ber Catherine att gifta sig med honom. Hon svarar ja, och diskuterar sedan med hushållerskan om det är rätt val. Heathcliff, som tycker mycket illa om Edgar, efter som han får Catherines uppmärksamhet, råkar höra henne säga att det vore ett nedköp att  gifta sig med Heathcliff. Heathcliff, som har hört allt blir rasande och ger sig av från Wuthering Heights. Det han inte vet är att anledningen till att Catherine inte vill gifta sig med honom är att hon verkligen älskar honom, och ser honom som en själsfrände.

Flera år senare återvänder Heathcliff till Wuthering Heights, stenrik och fast besluten att undanröja alla som står mellan honom och Catherine. Han lyckas övertala Hindley att låta honom ärva Wuthering Heights, och gifter sig med Edgar Lintons syster, så att han även kommer ärva Throushcross Grange. Catherine är svårt sjuk, och hon dör dagen efter att hon och Heathcliff mötts, efter födseln av hennes dotter Catherine Linton. När också Hindley dör, och den allt bittrare och hatiske Heathcliff ärver Wuthering Heights, så beslutar han att han ska uppfostra Hindleys son lika illa som Hindley en gång behandlade honom. Vid den tiden hade hans fru, Edgar Lintons syster, lämnat honom och i hemlighet fött deras son, Linton Heathcliff.

Många år senare, är Heathcliffs exfru döende, och hon ber sin bror att ta hand om hennes son. När Heathcliff får veta det så kräver han att han ska få uppfostra sin son, som en dag ska ärva hans egendomar. Trots det är han inte särskilt fäst vid honom, och anser att han är väldigt bortskämd. Han bär också på en sjukdom som gör att han inte kommer att leva särskilt länge. Därför tvingas Catherine Linton att gifta sig med Linton Heathcliff, för att Heathcliff ska få rätten att ärva Thrushcross Grange. Strax därefter dör Edgar Linton och inte långt därefter även Linton Heathcliff.

Efter att ha hört historien reser den chockade Mr Lockwood hem till London, men återvänder igen ett år senare. Då får han höra att Catherine Linton och Hindleys son, Hareton, har blivit kära i varandra. När Heathcliff insåg detta beslutade han sig för att avsluta sin hämnd, och dör, lycklig över att få återförenas med Catherines ande, och till slut begravs han bredvid henne.[9]

Viktiga Personer:

Heathcliff- Han är berättelsens huvudperson, som under resans gång går från att vara den fattige föräldralösa pojken som blir omhändertagen av en vänlig man, till att växa upp till en hatfylld och bitter man som inte har annat en personlig hämnd i tanken.

Catherine Earnshaw- Hon är Heathcliffs fostersyster och stora kärlek, som älskar honom lika mycket som han älskar henne, men anser att han inte är god nog för att bli hennes make. Hon gifter sig i stället med sin granne och barndomsvän Edgar Linton.  Efter att hon dör i barnsäng när hon fött sin dotter, så hemsöker hon Wuthering Heights som ett spöke.  

Hindley Earnshaw- Han är Heathcliffs foster bror och bittra fiende, ända från början. Han försitter ingen chans att tvinga Heathcliff att arbeta som dräng på ägorna, när han ärver Wuthering Heights efter faderns död.

Edgar Linton- Han är Catherine Earnshaws granne, barndomsvän och så småningom också man, som är en väldigt mild och snäll, men något feg person. Han har mycket svårt att acceptera att Catherine har känslor för Heathcliff, vilket gör att de tycker illa om varandra.

Isabella Linton- Hon är Edgar Lintons yngre syster, som gifter sig med Heathcliff, men senare flyr från honom, och i hemlighet föder deras gemensamme son, som hon helst vill skydda från Heathcliffs inblandning.

Nelly Dean– hushållerskan som varit med om händelserna kring familjerna Earnshaw och Linton, och återberättar dessa för Mr Lockwood. Hon är en av berättarna i boken.

Mr Lockwood- är en person som kommer till Wuthering Heights för att hyra Huset Thrushcross Grange av Heathcliff. Då han övernattar på Wuthering Heights får han en dröm om Catherine Earnshaws spöke. Mr Lockwood blir intresserad och ber Nelly Dean berätta om huset och Heathcliff.[10]

The shining

Författare: Stephen king

Originaltitel: The Shining (varsel) 

Handling: Jack är en före detta alkolist och misslyckad författare som tar jobb som vaktmästare på ett avlägset hotell i klippiga bergen för att vila upp sig och börja på ett nytt verk. Hotellet är helt tomt på folk förutom han och hans fru Wendy och hans sexåriga son Danny. Hotellet besitter onda krafter. De är insnöade och pojken Danny ser syner, som han förmedlar genom som påhittade vän ”Tony”, han ser syner efter morden som begicks av den tidigare vintervaktmästaren Delbert Grady på hans fru och två döttrar, men säger inget till sin familj. Så småningom drivs Jack till vansinne och blir besatt av Delbert Grady som får honom att vilja döda sin familj. Kocken på hotellet vid namn Dick delar Dannys förmåga så kallad ”shining” och åker till hotellet för att försöka rädda familjen. Men Hallord blir överrumplad av Jack och blir mördad. Jack jagar Danny genom hotellets trädgårdslabyrint. Danny lyckas undkomma sin far, och flyr med mamman Wendy i Hallorans snövessla medan Jack fryser ihjäl inne i labyrinten.

Jag tycker alla karaktärer i filmen är viktiga, Jack, Danny, Wendy, spöket Delbert Grady, Kocken, Dick och spökena av frun och de två tvillingarna som mördats av deras far Delbert.

En viktig händelse är när pojken Danny ser de två tvillingflickorna och hur de dog och förstår att det hänt något hemskt i huset. Scenerna när Jack drivs mer och mer till vansinne och pratar med den döda vaktmästare, som säger till honom att han måste döda sin familj är viktiga eftersom man då förstår att familjen Grandys spöken hemsöker huset och att det inte bara är Dannys inbillningar.

Verket finns både som bok och film, boken är skriven av Stephen King och filmen är regisserad av Stanley Kubrick och är en av Kubricks kändaste verk. Det har nog gjort att filmen är mer känd än boken.  Jag har själv sätt filmen men inte läst boken. Varsel är den svenska titeln på romanen The Shining från 1977. 1980 kom filmen ut The Shining, baserad på romanen. Stephen King skrev själv manus efter sin egen roman Varsel. King var missnöjd med Stanley Kubricks filmatisering The Shining och denna miniserie är mer lik romanen. Serien vann två Emmys för bästa smink och bästa ljudläggning.

 The Shining var hans tredje verk men det blev inte hans genombrott. Men Filmen efter verket har blivit en kultfilm som jag tycker alla ska se, som har åldern inne såklart. Stephen King har sedan fortsatt och gjort liknande verk efter The Shining, med samma typ av skrämsel teknik.

 Jag tycker att verkets styrkor är att det handlar om det övernaturliga, men man vet inte säkert vilket som är vilket om dom är galna eller inte. Det blir ännu mer spännande och otäckt när det är huvudpersonen (Jack) som egentligen är det ända farliga i huset och att det är honom Wendy och Danny måste fly ifrån. Att pojken och även Jack kan se spökena gör även det hela mera spännande och man vet aldrig när de dyker upp.


[1] http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=465

[2] http://sv.wikipedia.org/wiki/Svindlande_h%C3%B6jder#Karakt.C3.A4rer

[3] http://www.biblioteket.stockholm.se/default.asp?id=8227&extras=444112%2FID

[4] http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=465

[5] http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=465

[6] http://www.vanersborg.se/download/18.2cfd203d11c8f10783680009581/lasecirkel_0809.pdf

[7] (Häftet)

[8] http://www.bok.nu/Emily_Bronte_m_fl/Svindlande_hojder

[9] (Häftet)

[10] http://sv.wikipedia.org/wiki/Svindlande_h%C3%B6jder#Karakt.C3.A4rer

Lämna en kommentar